Baba ganoush, met schil natuurlijk!

Met schaamrood op de kaken beken ik dat baba ganoush zich pas recentelijk aan mij heeft geopenbaard. Maar ik ben bekeerd. Halleluja! Insjallah! Wat een goddelijk goedje, simpel te maken en ook perfect als basis. 

Wat opvalt: bijna alle recepten schrijven voor dat je alleen het vruchtvlees gebruikt en niet de schil van de aubergine. Nee toch? Daar zit zoveel smaak, kleur en gezondheid in, waarom? Toen las ik dat de oerversie van de verwende vader (baba ganoush in het Arabisch) op houtskool wordt geroosterd waardoor de schil zwart blakert. 

Prima. Maar aangezien ik niet regelmatig kook in de sintels van een karavaans kampvuur (helaas) is er geen enkele reden om de schil niet te gebruiken. Dus of je nu oven of bbq gebruikt, de schil blijft! 

Baba basis

En het leuke is, dat maakt het recept alleen maar makkelijker en sneller. Want in plaats van halve aubergines garen en uitlepelen snij je gewoon flinke plakken, smeer ze in met olie en hup, die zijn zo gegrild en gaar. Grill er wat teentjes knoflook (nog in hun velletje en wat olie) en (punt)paprika bij. Laat afkoelen en pureer alles grof of fijn met wat citroensap, citroenschil en/of hemelse citroen, peper en zout en de basis is klaar. Met wat extra (olijf)olie erover prima een aantal dagen houdbaar in de koelkast.

Variaties op een thema

Maak van deze basis iets ‘Italiaans’ met verse basilicum, oregano, olijven en gedroogde tomaatjes. Of geef er een Aziatische draai aan met naar keuze kerrie, curry, boemboe, trassi, koriander, sambal, you name it. Ga voor fris met vis: ansjovis, kappertjes, za’atar en wat extra citroensap.

Of doe lekker traditioneel en maak het af als klassieke baba ganoush: met tahin, sumak, koriander (blad en/of poeder) en gemalen komijn. En wie weet, nog wat sesam- of nigellazaadjes. Wat een verwennerij.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *