
Experimenten met limoncello
Het is zover, de eerste batch limoncello is klaar! Met enige trots stel ik vast: een zeer veelbelovend begin. Wat een rijke, fruitige smaak, onvergelijkbaar met het spul van de slijter. Inmiddels is de voorraad al behoorlijk geslonken wegens succes bij vrienden en familie 😋.
Superieur
Als je alleen limoncello van de slijter kent, weet je niet beter. Dat gold ook voor mij. Ik was er nooit fan van, vond het meestal te zoet of chemisch smaken. Het feit dat veel mensen het in de vriezer bewaren en ijskoud drinken zegt mij genoeg: het is primair een shot alcohol met suiker; de smaak is secundair en nogal eendimensionaal.
Zelfgemaakte limoncello is echt andere koek. Ik had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn, maar het is veel fruitiger en rijker van smaak en geur. Nice, zeker je dit al kunt constateren bij de allereerste batch!
Klassiek of met sinaasappel, grapefruit, jeneverbes
Het basisrecept: dunne schillen van 14 citroenen een maandlang laten trekken (macereren) in een liter pure alcohol (96%). De schillen zeef je weg en daarna leng je de citroenalcohol aan met 2 liter suikerwater tot in totaal zo’n 3 liter limoncello met een alcoholpercentage van circa 30%.
Het leuke is: bij limoncello maken kun je onderweg nog lekker experimenteren. Want voor het zover was, had ik enkele varianten gemaakt. Na 3 weken heb ik een deel van het maceraat afgesplitst en daaraan 10 jeneverbessen, 5 korianderzaden en 2 peperkorrels toegevoegd voor de laatste week maceratie. Het resultaat is een limoncello met een subtiel accent van specerijen, een beetje zoals gin.
Voor twee andere varianten heb ik voor de laatste dag maceratie respectievelijk wat sinaasappel- en grapefruitschillen (alleen het buitenste laagje) toegevoegd. Beide geven een interessante twist aan de limoncello, vooral de versie met sinaasappel valt bijzonder goed in de smaak.
Batch 2.0
Inmiddels is de tweede batch onderweg, met nieuwe geplande experimenten, vooral met het suikergehalte. Voor de eerste batch gebruikte ik totaal 750 gram suiker, ofwel 250 gram per liter limoncello. De tweede batch wordt opgesplitst in varianten met 200 gram en 150 gram suiker per liter. Ook overweeg ik een versie met minder suiker én minder alcohol. Een milde limoncello, bij uitstek geschikt om puur te drinken. Opties en plannen genoeg!
P.S. Waarom is limoncello eigenlijk troebel? Het antwoord zal je verbazen! 😉

Recept or not recept
Dit vind je misschien ook leuk

8 tips om te doen met hemelse citroen
16 juni 2023
Test: hoeveel zout voor hemelse citroen?
3 mei 2023
Eén reactie
Aafke
Leuk ,lekker , lol, luchtig
Ik vind het citroen advies prima , doe ik al vaak zelf ❤️ !