Limoncello

Limoncello is een citroenlikeur, oorspronkelijk uit Zuid-Italië, maar steeds populairder in andere landen. Veel Italianen maken hun eigen limoncello, en waarom ook niet? Het recept is eenvoudig en de grootste bonus: het resultaat is véél lekkerder dan spul uit de fabriek. Huisvlijt for the win!

Voor Husvlyt limoncello worden alleen biologische, onbehandelde citroenen gebruikt, in combinatie met graanalcohol, suiker en water. De ‘kunst’ van het limoncello maken bestaat vooral uit secuur dunschillen en geduld hebben. En proeven, veel proeven, experimenteren en finetunen.

Magie van maceratie

Hoe gaat het proces eigenlijk? Nadat de citroenen heel dun zijn geschild worden de schillen (zest) ondergedompeld in pure (96%) graanalcohol. Zet donker weg, wals elke dag even, fluister wat alchemistische spreuken en na 2 weken is alle goeds uit de schillen in de alcohol getrokken. Aroma’s, etherische oliën, kleur, tutti! Maceratie heet deze magie.

De tussenstand is een felgele, heldere vloeistof en bijna kleurloze, verschrompelde schilletjes. De schillen gaan weg en de citroenalcohol wordt vervolgens aangelengd met suikerwater tot een alcoholpercentage van rond de 30%.

Ethanol als emulgator

De heldere vloeistof is nu ineens troebel geworden. Nog een chemisch wonder: er is namelijk een emulsie ontstaan. Herinner je de scheikundeles? Olie lost niet op in water, het is hydrofoob. Preciezer: water is een polair molecuul en olie apolair, ze mengen slecht.

Dus de oliën uit de citroenschil lossen niet op in het suikerwater. Alcohol (ethanol) heeft echter een polaire én een apolaire kant en werkt als emulgator, waardoor olie en water toch een stabiel mengsel kunnen vormen. De olie blijft zweven in minuscule druppeltjes, waardoor de vloeistof ondoorzichtig wordt.

Variaties

Genoeg scheikunde. De limoncello is nu bijna klaar. Het moet alleen nog een paar weken rusten zodat alle ingrediënten optimaal mengen. Naast de klassieke limoncello zijn er allerhande variaties mogelijk. Wat te denken van een versie met wat sinaasappelschillen erbij? Of een paar jeneverbessen? Of een versie met minder alcohol en suiker, speciaal voor de zomer? Want als er iets zomers is, is het limoncello.

Niet in de vriezer

Dat brengt ons bij het bewaren en drinken van limoncello. Bewaar het koel en donker, maar in de vriezer is helemaal niet nodig. En drink het bij voorkeur niet direct uit de diepvries, daarmee verdoof je je tong en mis je veel smaakaccenten. Beter gewoon uit de koelkast of op kamertemperatuur serveren, met een ijsklontje. Of natuurlijk in een mixdrankje. Drink met mate, maar geniet ervan!

Zo wordt Husvlyt Limoncello gemaakt: