
Opschalen met die limoncello!
De tweede batch Husvlyt limoncello is gebotteld en de flessen vliegen de deur uit! Nou ja, zoveel zijn het er niet, maar als hobbyproject loopt het langzamerhand uit de klauwen. De roep om een grotere keuken en meer kastruimte wordt steeds luider…
De smaak is wederom top, ik heb wel de indruk dat die iets minder aromatisch is dan de eerste batch, omdat ik een ander ras citroenen gebruik. De zoektocht naar geschikte bio citroenen voor de limoncello en hemelse citroen gaat onverminderd door; daarover later meer.
Qua receptuur is het finetunen, in grote lijnen ben ik erg tevreden over zowel de klassieke versie als die met een flinke vleug sinaasappel. Die laatste kleurt warmer geel, zoals hierboven links te zien, en de aroma’s zijn iets rijker, gevarieerder. Daardoor is de doordrinkbaarheid gevaarlijk hoog! Ik twijfel overigens of ik beide versies aanhoud of ze consolideer in één versie met een vleug sinaasappel. Over consolideren gesproken: ik ben het klooien met verschillende soorten en maten flessen een beetje beu, binnenkort beslis ik welke fles signature Husvlyt wordt.
Sweet spot
Over de proef met minder suiker kan ik kort zijn: dat was geen succes. Alhoewel ik minder suiker gebruik dan veel andere cello’s, zit er duidelijk een ondergrens. De letterlijke sweet spot ligt wat mij betreft tussen de 200 en 250 gram per liter limoncello. Dan versterkt de suiker de citroenaroma’s en is er balans met de alcohol. Met meer suiker wordt het al snel een mierzoete siroop, met minder wordt de scherpte van de alcohol te prominent. Het is wel likeur, geen wodka.
Ik ben ondertussen druk aan het opschalen, er macereren momenteel verschillende batches, groot en klein. Binnenkort ga ik namelijk een flinke partij leveren aan een organisatie die haar medewerkers wil verrassen met een zomers cadeautje! Uiteraard lever ik er ook een aantal flesjes huisgemaakte citroen & muntsiroop bij voor degenen die zo verstandig zijn mijn limoncello te weigeren 😉

De citroen voorbij
Dit vind je misschien ook leuk

Experimenten met limoncello
27 mei 2023
Baba ganoush, met schil natuurlijk!
30 april 2023